dr. K.P.M. van Galen

Artikelen:

Stollingscorrectie rondom ingrepen bij patiënten met leverfalen

1 september 2019

INLEIDING

Afwijkingen in de hemostase komen frequent voor bij patiënten met leverfalen. Lange tijd werd gedacht dat een defect in de aanmaak van procoagulante factoren (zoals stollingsfactor II, V, VII, IX, X, XI en fibrinogeen) en trombocytopenie zorgde voor een verhoogde kans op bloedingen en beschermde tegen trombose. Maar in de pra… Lees verder »

Verworven hemofilie A

1 januari 2019

INLEIDING

Verworven hemofilie A (‘acquired hemophilia A’; AHA) is een zeldzame auto-immuunaandoening die wordt gekenmerkt door de vorming van autoantistoffen tegen endogeen factor VIII (FVIII). Als gevolg hiervan ontstaat een ernstige bloedingsneiging. Deze is voornamelijk mucocutaan, maar spierbloedingen, gastro-intestinale bloedin… Lees verder »

Bloedtransfusieproblematiek: autoantistoffen met negatieve autocontrole, hoe kan dat?

1 oktober 2018

INLEIDING

Natuurlijke bloedgroepantistoffen komen voor door contact met antigenen die erop lijken, zoals van darmbacteriën, zoals anti-A en anti-B. Irregulaire antistoffen ontstaan echter doorgaans door een immunologische reactie op lichaamsvreemde erytrocytenantigenen, zoals in het geval van een bloedtransfusie of zwangerschap (allo-a… Lees verder »

Vrouwspecifieke bloedingsproblemen bij aangeboren stollingsstoornissen

1 september 2018

INLEIDING

Ongeveer één op de honderd vrouwen heeft een aangeboren stollingsstoornis.1,2 Vrouwen zijn zich daar lang niet altijd van bewust. Vrouwspecifieke bloedingsproblemen zoals hevig menstrueel bloedverlies (HMB) en postpartumbloedingen komen relatief vaak voor en hebben meestal een obstetrische of gynaecologische oorza… Lees verder »

Gaat onze begeleiding van zwangeren met een congenitale stollingsstoornis nat?

1 maart 2016

Er is nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor het stollingsbeleid rondom de bevalling van hemofiliedraagsters of vrouwen met vonwillebrandziekte (VWD). Adviezen in bestaande richtlijnen zijn tot nu toe uitsluitend gebaseerd op de mening van stollingsexperts.1–5 De hemofilieconsensus van de Nederlandse Vereniging voor Hemofilie Behan… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.