dr. J.M. Zijlstra

Artikelen:

Geïndividualiseerde nazorg voor overlevers van (non-)hodgkinlymfoom: achtergrond en ervaringen van de BETER-polikliniek

1 juni 2020

INLEIDING

De meeste patiënten met lymfeklierkanker, in het bijzonder hodgkinlymfoom (HL) en een groot deel van de patiënten met diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), kunnen tegenwoordig worden genezen door combinaties van chemotherapie, radiotherapie en immuuntherapie.1,2 Deze behandelingen kunnen echter, tot tientallen… Lees verder »

HOVON 151 en HOVON 152: consolidatie met ‘checkpoint’-remmers bij hoogrisico- diffuus grootcellig B-cellymfoom en dubbel/triple-‘hit’-lymfomen

1 februari 2020

INLEIDING

Jaarlijks wordt bij 1.250 patienten in Nederland de diagnose diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) gesteld.1 Recentelijk werd in dit tijdschrift door Roemer en collega’s het genetisch landschap van mutaties en andere genetische veranderingen bij DLBCL beschreven.2 Op dit moment kunnen er nog geen dui… Lees verder »

Stereotactische radiotherapie voor het solitaire chemotherapie-refractaire intracerebrale lymfoom

1 september 2019

INLEIDING

Lymfomen in cerebro zijn zeldzaam en omvatten slechts 4% van alle hersentumoren. Ze kunnen zowel primair als secundair voorkomen. Het primair centraalzenuwstelsellymfoom (PCZSL) omvat 1% van alle non-hodgkinlymfomen (NHL), terwijl intracerebrale lokalisaties van systemische lymfomen bij 2–10% van de diffuus grootcellige B-ce… Lees verder »

Nieuwe ontwikkelingen bij de eerstelijnsbehandeling van hodgkinlymfoom

3 april 2017

Nieuwe ontwikkelingen bij de eerstelijnsbehandeling van hodgkinlymfoom

In de afgelopen decennia is het resultaat van de behandeling van hodgkinlymfoom flink verbeterd, illustreert Zijlstra met een overduidelijk plaatje. Waar de overlevingscurves 50 jaar geleden nog stijl naar beneden liepen, is tegenwoordig dankzij behandelregimes als A… Lees verder »

Een zeldzame combinatie: multipel myeloom IgM-lambda en B-cel chronische lymfatische leukemie IgM/IgD-kappa

1 oktober 2016

Inleiding

Maligne plasmacellen in het kader van een multipel myeloom (MM) produceren een monoklonaal immuunglobuline (M-proteïne) in het bloed. Dit M-proteïne is meestal van IgG- of IgA-origine en in slechts minder dan 1% van de gevallen van IgM-origine.1 Een B-cel chronische lymfatische leukemie (B-CLL) wordt gekenmerkt do… Lees verder »

Aanbevelingen voor de standaardisatie van aanvraag, uitvoering en verslaglegging van CT-beeldvorming in het kader van FDG-PET/ CT-onderzoeken bij patiënten met een maligne lymfoom

1 januari 2013

Inleiding

In Nederland worden jaarlijks ruim 3.000 nieuwe patiënten met een maligne lymfoom gediagnosticeerd, waarvan 14-15/100.000 een non-hodgkinlymfoom hebben en 2-3/100.000 een hodgkinlymfoom. Deze getallen tonen de afgelopen decennia een gestage groei.
Dankzij nieuwe therapeutische mogelijkheden is de prognose voor patiënte… Lees verder »

HOVON 110: ReBeL-studie: een gerandomiseerde fase I/II-studie naar de effectiviteit en veiligheid van behandeling met lenalidomide en rituximab, met of zonder bendamustine, bij volwassen patiënten met recidief folliculair lymfoom

1 maart 2012

Inleiding

Folliculair lymfoom (FL) is na diffuus grootcellig Bcellymfoom de meest voorkomende vorm van nonhodgkinlymfoom (NHL). In Nederland zijn er ongeveer 800 nieuwe patiënten per jaar. De vooruitzichten voor patiënten met FL zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, onder andere door de komst van rituximab, en de mediane over… Lees verder »

Aanbevolen

Deze maand werden de resultaten gepubliceerd van een retrospectieve studie die de invloed onderzocht …

Lees verder »

Mededelingen

Ariez en het coronavirus

Aan alle zorgverleners

In deze hectische tijden, waarbij we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, doen wij bij Ariez onze uiterste best om de informatievoorziening op het gebied van uw specialisme op peil te houden. Alle zorg gaat immers gewoon door en wij nemen onze taak om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied zeer serieus.

Naast onze gedrukte periodieken doen wij dit digitaal via www.ntvo.nl voor de oncologie en www.ntvh.nl voor de hematologie. En via onze nieuwbrieven per e-mail, onze webcasts en podcasts.

We willen u – alle zorgverleners – bedanken voor uw inzet, met name in deze tijden, waarin het als nooit tevoren duidelijk wordt hoe onmisbaar u in onze samenleving bent.

Dank u wel!
Het gehele team van Ariez

Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVH
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.