Articles

Acute somnolentie bij een jonge patiënte met CML

NTVH - jaargang 20, nummer 6, september 2023

drs. E.F.M. de Jong , dr. J.S. Biedermann , dr. A.J. van Gammeren , prof. dr. M.J. van den Bent , dr. P.A.W. te Boekhorst , dr. A.M. Aalbers , drs. R.B. Fiets

SAMENVATTING

Chronische myeloïde leukemie (CML) komt vooral op relatief oudere leeftijd voor en kent over het algemeen een goede prognose. Patiënten met CML presenteren zich regelmatig met hyperleukocytose, maar leukostase is zeldzaam. De aanwezigheid van een groot percentage blasten maakt de kans op leukostase groter. In de huidige literatuur blijft de discussie bestaan of leukaferese in het geval van een kliniek van leukostase een gunstig prognostisch effect heeft. Wij beschrijven een uitzonderlijke casus van een jonge patiënte met CML die zich presenteerde met leukostase bij hyperleukocytose zonder dat er sprake was van een blastencrisis.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2023;20:285–91)

Lees verder

Optimalisatie van monitoring en management van antistollingstherapie

NTVH - 2018, nummer 7, october 2018

dr. J.S. Biedermann

Samenvatting

Op 21 november 2017 is Joseph S. Biedermann gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam op het proefschrift ‘Optimization of monitoring and management of anticoagulant therapy’ onder supervisie van copromotor dr. M.J.H.A. Kruip en promotor prof. dr. F.W.G. Leebeek. De samenvatting van dit proefschrift zal gelijktijdig verschijnen in het Tijdschrift voor Trombose en Antistolling.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2018;15:360–5)

Lees verder